RÖKERI

Rökning – ett kulinariskt hantverk

Vi på Ölands Fisk & Rökeri röker alla våra fiskar och skaldjur i egna rökugnar.  Vi har både varmrökskåp och kallrökskåp. Vi röker alltid bara från vårt färskaste utbud och de bästa råvarorna, med alflis av bästa kvalitet. Processen för att röka fisk och skaldjur är en noggrann process som hela tiden övervakas gällande temperatur i skåpet och röktätheten från alflisen.

Beroende på fiskens ursprung, om den är odlad eller vildfångad, så börjar processen med att först frysa in eventuell vildfångad fisk. Därefter skall fisken saltas, vilket görs med noggranna mätmetoder och våra särskilda kylrum. När saltningen är färdig skall fisken torkas och detta gör vi i våra skåp, utan att tillföra någon rök.

När det sedan är dags för rökning, så höjer vi temperaturen och tänder alflisen. Varmrökskåpen höjs sedan med 5 grader i timmen till produktens kärna har nått sin ideala temperatur. När det gäller kallrökskåpen så är temperaturen i skåpen alltid ca 0-2 grader och vi tänder alflisen minst två gånger per dygn tills produkten är klar. Det tar cirka 3-4 dagar för produkterna att bli klara i ett kallrökskåp.

legorökning

Vill ni smaka den kulinariska röksmaken med era egna produkter, kan ni lämna in er fisk eller kött till oss för rökning. Vi använder samma noggranna rökprocess för inlämnat som till vårt egenrökta.

FISK

70:-/kg | för all benfisk

75:-/ kg | för rundrökt ål

80:-/kg | för flatrökt ål

Vi  filéar eller benar inte  fisk åt er, så som ni lämnar fisken till oss kommer vi att röka den.

KÖTT

70:-/kg

Vi fryser alltid in produkterna först, i minst 48 timmar. Sedan saltas och torkas både kött och fisk innan vi röker den.